Reklama
 
Blog | František Pašingr

Peníze

V americkém filmu „Španglicky snadno a rychle“ je jedno zajímavé vedlejší téma. Hrdina filmu vlastní restauraci, kde je současně šéfkuchařem. Dozví se, že restauraci má navštívit komisař udělující prestižní hvězdičky. Kolegové se ho ptají jestli je z toho nervózní.

Odpoví, že není, protože vařit na čtyři hvězdičky není problém, ale bojí se, toho, protože když získá čtyři hvězdičky, tak stoupne návštěvnost, bude mít víc práce a nebude se moci věnovat rodině.

Myslím, že tento problém řeší každý. Je to lákavé vydělat více a moci si více koupit. Má to však háček. Vydělat víc peněz většinou znamená věnovat tomu víc úsilí a času. Často to znamená změnit profesi a věnovat tomu všechen čas.

Když se konečně začne trochu dařit, tak člověk zjistí, že by již měl dost peněz na své koníčky, ale chybí mu čas. Pokud navíc uvážím, že cca 42% výdělku odvedu státu (den daňové svobody je letos 7.6.) a stát moje peníze použije v rozporu s mými přáními, usoudil jsem, že méně je někdy více.

Reklama

Když si místo Dunhilky za 12 000,- koupím dýmku za 1200,- od českého výrobce, poslouží mi skoro stejně. Získám tím čas v klidu si ji vykouřit a přemýšlet o nesmrtelnosti chrousta, případně napsat nějaké plky do blogu.

Možná, že kvůli tomu, že budu méně pracovat a tedy platit menší daně, stát nebude mít na to postavit zelený chrchel na Letné. Ani mne to nebude mrzet, spokojím se s tím, že mé knihy, které jsem ze zákona povinen státu darovat, uskladní v méně honosné budově.