Reklama
 
Blog | František Pašingr

Recenze

Švejk vzal flintu do levé ruky a pravou opsal parabolu: „Tak letí a vy přitom nepřijdete na nic!“ „Kdyby vy, kanonýři, položili jste ten kanón na kolo, ta koule by letěla vobloukem zleva doprava nebo zprava doleva, podle toho, na kterým kole by ten kanón ležel, a vy byste mohli střílet za roh; vy byste mohli prát do Rusů z flanky a žádnej by nevěděl, jak a odkud to lítá.“

Před 40 lety jsme se ve škole učili, že pokračování Švejka zdaleka nedosahuje kvalit Švejka Haškova a že je samé sprosté slovo. Ověřit jsme si to nemohli, protože Vaňkův Švejk vyšel v r. 1937 a potom až v r. 1991.

Nyní již chápu, kdo asi to napsal jako první a proč. Vaněk totiž popsal Rusko dost nelichotivě a navíc jeho Švejk byl v legiích a nepřešel k Rudé armádě, jako to udělal Hašek.

Zajímavé je, že takovýto soud, když se jednou uchytil, přetrvává i nyní a např. František Hrdlička ho uvádí téměř doslova, tak jsme se to tenkrát učili, ještě letos ve své knize „Průvodce po literárním řemesle“. Vaňkova Švejka jsem si se zájmem přečetl a usoudil, že dle mého názoru to není pravda. Vaňkův Švejk je jiný, ale nepřipadal mi horší. Poučil jsem se, že i u literární kritiky, člověk musí dávat pozor, kdo kritiku píše a proč.

Reklama

V současné době mám výhodu, že většina knih je volně přístupná, takže si mohu udělat vlastní názor a současně i názor na uvedeného kritika. I když se již začínají objevovat první vlaštovky libri prohibiti.