Reklama
 
Blog | František Pašingr

Libri prohibiti

Katolická církev vymyslela účinný nástroj jak ochránit hloupý plebs před nežádoucími myšlenkami. Papež ustanovil komisi, která rozhodla co věřící (a to byli ve středověku všichni) nesmí číst. Nežádoucí knihy se prostě spálily.

V autoritativních režimech tento postup lze snadno využít a tak si z nich vzal příklad Hitler, Stalin, Gottwald. Někteří knihy pálili veřejně, jiní je jen poslali do stoupy. Komise ustanovené ústředním výborem byly tak důkladné, že u autorů, které nemohli zakázat zcela (např. Karel Čapek) zakázali jen některá díla (Proč nejsem komunistou), ale i třeba z nevinné povídky o kocourovi a paštice alespoň odstranili jméno lahůdkáře Lipperta.

Přemýšlel jsem jak to udělají v tzv. „svobodné společnosti“, ale i tady se najde cesta. Nejdříve ve se ustanoví komise, které budou rozhodovat o tom, co je „umělecky hodnotné“ a co není (např. pan Just a divadelní hry). Dalším krokem je vzít lidem část peněz (daně) a podpořit vybraná díla a tvůrce finančně. To však nestačí, neboť hloupý lid je ochoten za „nežádoucí“ díla si připlatit. Bude tedy zřejmě následovat směrnice EU, která nežádoucí díla zakáže provozovat a vydávat. Začíná to kvótami na "evropské" filmy. Lidé zvyklí nechat si diktovat i úhel zahnutí banánů přijmou s mírným remcáním i tento zákaz. Opět tu budeme mít libri prohibiti.

Reklama