Reklama
 
Blog | František Pašingr

Myčka nádobí

Volala mi kolegyně Dominika. Brečí do telefonu, že mám k ní ihned přijet. Dominika je emancipovaná mladá žena (27 let). Dva roky chodí s Pavlem. Poslední půlrok u ní Pavel prakticky bydlí, ačkoliv má vlastní byt. Tento týden se Dominika chystala s ním zavést řeč o svatbě, tak hořím zvědavostí, jak to dopadlo.

Zavolala jsem manželovi.

„Dnes večeříš ve městě nebo si něco uvaříš. Jdu na rande s milencem.“

„O.K. Tak si to užij a nezapomeň, že slušná ženská je v devět v posteli.“

Reklama

„Já vím, aby do půlnoci byla doma.“

Kde on bere to sebevědomí, že ani na chvíli nepomyslí, že bych skutečně mohla jít za milencem? Vlastně má pravdu, který milenec by byl tak tolerantní.

Hned ve dveřích na Dominiku vybafnu. „Tak, co jsi provedla?“

„Poslechla jsem tvoje rady. Připravila jsem dobrou večeři, nechala ho koukat na fotbal a šla si číst do ložnice. Jeho tým vyhrál a přišel mi to radostně oznámit. Zaujala jsem svůdnou polohu a on se hned začal lísat. Přes rameno mi nahlížel do časopisu, kde jsem provokativně prohlížela svatební šaty. Na šatech ho zajímalo, kde se rozepínají. A pak to přišlo. Zeptal se mne jestli vím, proč se ženy vdávají v bílém. Na tázavý pohled pokračoval: „Aby myčka nádobí ladila s ledničkou a sporákem“. Když mi to došlo, tak jsem dostala hysterák a okamžitě ho vyhodila. Koukal jak vyoraná myš. Já se tak snažím a on mne urazí.“ brečela Dominika.

„Promiň, ale jsi úplně pitomá. On to tak nemyslel. Tenhle starý fórek mi můj muž předhazuje každou chvíli. Vždycky, když v televizi je reklama na tablety do myčky, tak se ptá, který druh mám nejraději. Odpovídám, že jeho myčka potřebuje daleko dražší tablety a kupují se v lékárně. Taky dobře víš, že můj muž si nejen umí uvařit jako dnes, ale i po sobě umyje nádobí. Jednou ten fórek vylepšil, když přinesl letáček „Vyměňte starou za novou“. Ujistila jsem ho, že novější modely myček jsou děsně náročné na spotřebu a údržbu.

Kdybys Pavlovi se smíchem odpověděla:

„Pro vybrané zákazníky je k dispozici luxusní model s mnoha dalšími funkcemi.“ a hned mu ty „přidané“ funkce předvedla, tak si buď jistá, že by o tom začal přemýšlet. Inteligentní chlap si na ženě daleko více cení smysl pro humor než sebelepší vzhled.“

„Měla bys přestat číst ty genderové časopisy a občas si přečíst něco z druhé strany. Nedávno mi muž přinesl knihu o mužském šovinismu. Myslel to jako provokaci, protože ví, že se tomu zasměji. Našla jsem tam zajímavé věci. Třeba zdánlivě urážlivý výrok: „Ideální žena se po souloži změní v basu piv a partu kamarádů.“ Je to v podstatě pravda a výhodná pro mne.

Najdi si v knize Betty MacDonald „ Vejce a já“ co moudře píše o přátelství žen a mužů.

Citace:

„Muži jsou co do přátelství mnohem méně nároční. Žena chce, aby její přátelé byli dokonalí. Utvoří si představu, obvykle dost podobnou sobě samé, položí přítelkyni do téhle formičky a trápí se a přežvykuje každý malý nedostatek, který není v souladu s obrazem, jejž si vytvořila. S něčím, co nedosahuje devadesátiprocentní shody, se vůbec nezabývá a těch devadesát procent bere, jenom pokud zbývajících deset se slibně utváří, takže se dá počítat, že v krátké době dozraje v úplnou totožnost. Přátele, jejichž nedostatky bijí do očí nebo jsou nenapravitelné, odkládá jako špatně padnoucí šaty, i kdyby to mělo znamenat, že nebude mít vůbec žádné přátele, protože je bez přátel zřejmě šťastnější než s nějakou nedokonalou bytostí, jíž je nucena činit ústupky.

Mužský má kamaráda. Tečka. A s tím kamarádem se kamarádí proto, že oba chodí střílet kachny. Skutečnost, že slovní zásoba přítele sestává výhradně z jednoslabičných výrazů, že se myje zřídkakdy, že žvýká tabák a neustále si odplivuje, většinu času je úplně opilý a ženské nemůže ani vidět – to všechno nemůže na přátelství mít vůbec žádný vliv. Jestliže si muž těchto nepatrných trhlinek na přítelově dokonalosti vůbec všimne, všimne si jich velice zběžně, asi tak, jako zaznamená jeho výšku, barvu očí, šířku ramen – a vřelé přátelství přetrvá ve své vroucnosti mnoho a mnoho let.“

Není přece nic snazšího než splnit ten požadavek s basou piv a partou kamarádů. Basa piv nebo dobré víno může být vždy ve spíži a společný zájem. Jak snadné. Když jsme si pořídili novou kuchyň. Přestěhovala jsem „parádní“ sklo do linky a uvolněné místo v zasklené skříni v obýváku jsem mu nabídla jako hangár na jeho letadýlka. Byl blahem celý bez sebe, jak si vážím jeho koníčka. Přitom jsem to udělala z čistě praktického důvodu, že se tam na ně nepráší.

Muži jsou tak jednoduší a přehlední. Měla jsem staršího bratra a dětství jsem strávila v partě kluků. Naučila jsem se přecházet jejich drsné vtípky a pochopila, že kamarádi se neurážejí pro pár slov.

Zítra Pavlovi zavolej, tvař se jako by se nic nestalo a zeptej se ho, kdy spolu jedete na ten sraz autoveteránů. Uvidíš, že začne horlivě plánovat a vůbec si nevzpomene, že jsi ho vyhodila.

Neustále mysli na to, že ženských hezčích než ty bude stále víc a víc, ale kamarád je na celý život. A navíc, který jeho kamarád se umí na chvíli proměnit v pohlednou ženskou. Jen ty. A která z těch mladých holek bude umět být jeho kamarád.

Chlap si nevšimne tvých nových bot, pokud o ně nezakopne, ale pověř ho zakoupením zapalovače a bude měsíce bádat, který je nejlepší a nakonec ti ho daruje s doživotním servisem.“